Hsinchu Science Park

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hsinchu Science Park

Hsinchu Science Park je priemyselný park na Taiwane. 15. decembra 1980 ho z vládnej iniciatívy založila Národná vedecká rada, ako prvý zo štyroch vedomostných parkov v krajine. Stalo sa tak za účelom podpory vysoko technologického priemyslu v krajine. V súčasnosti je hlavným strediskom polovodičových a opticko-elektronických technológií.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Hsinchu City, poloha v rámci Taiwanu

Leží v okrese Hinschu v Severozápadnom Taiwane, na ploche 6,5 km štvorcových, čo je približne 0,04% plochy Taiwanu. Jeho koordináty sú E: 121° 57" N: 24° 46'27".

Vzdelanostná úroveň pracovnej sily[upraviť | upraviť zdroj]

V oblasti výskumu a vývoja nových technológií tu pracuje až 40 % zamestnancov. Ostatní pracujú vo výrobe, manažmente a marketingu. Viac ako 65% zamestnancov má minimálne prvostupňové vysokoškolské vzdelanie, v porovnaní s 18 % vo výrobnom sektore a 7% v spracovateľskom priemysle na Taiwane. Viac než 17 000 tu pracujúcich má magisterský titul a 1200 doktorát. Niekedy je park označovaný ako ázijské Silicon Valley, alebo dokonca hlavné mesto polovodičových súčiastok vo svete.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Park má vysoké svetové renomé, pretože tu pôsobia mnohí svetoví lídri rôznych IT oblastí. Napríklad svetový líder vo výrobe notebookov Acer, druhý najväčší výrobca TFT-LCD Chimei innolux a tretí najväčší výrobca LCD AUO. Ďalej tu sídlia spoločnosti pôsobiace v oblasti vývoja mobilných telefónov a optických šošoviek. Nachádza sa tu viac ako 450 firiem zamestnávajúcich až 130 000 ľudí z ostrova i zahraničia. Tunajšie príjmy sú veľmi silno viazané na výkyvy v svetovej ekonomike; tvoria 10% HDP (cca 30 miliárd USD). Firmy sa zaviazali súhrnne preinvestovať v najbližších rokoch viac než 1000 mld. USD.

Park spolupracuje s viacerými zahraničnými partnermi a pridruženými parkmi ako sú Asociácia parkov výskumu na vysokých školách (AURP) a Medzinárodná asociácia vedeckých parkov (IASP).

Univerzity[upraviť | upraviť zdroj]

National Tsing Hua University[upraviť | upraviť zdroj]

Patrí medzi najstaršie univerzity na Taiwane. Škola má 17 bakalárskych, 28 magisterských a 24 doktorandských odborov. V súčasnosti na nej študuje až 11 200 študentov a zamestnáva 620 pedagógov. Kladie mimoriadny dôraz na vysokú mieru kolegiality a spolupráce na všetkých úrovniach. Má sedem fakúlt a to fakulty: informatiky a elektrotechniky, prírodovedeckú, technológie manažmentu, inžinierstva, jadrovej technológie, humanitných a spoločenských vied a vedeckú fakultu. Areál sa nachádza na ploche 105 hektárov s množstvom prírodných útvarov, vrátane parkov a jazier.

National Chiao Tung University (NCTU)[upraviť | upraviť zdroj]

Je jednou z najprestížnejších univerzít na Taiwane s prísnym výberom prijímaných študentov. Pracuje v oblasti výskumu elektrotechniky, informatiky, manažmentu a spoločenských vied. Je najstaršou univerzitou na Taiwane. V oblasti počítačovej vedy jej patrí 21. miesto je to 38. univerzita v oblasti výpočtovej techniky. Absolventi NTCU sa bežne stávajú vysoko postavenými politikmi a vedúcimi pracovníkmi firiem. Knižnica tejto školy ná plochu 32 000 m² a je v nej viac než milión výtlačkov. Architektúra univerzitného areálu odkazuje na filozofiu feng šuej a dodržiava harmóniu s prírodou.

Najvýznamnejšie spoločnosti pôsobiace v parku[upraviť | upraviť zdroj]

D-Link[upraviť | upraviť zdroj]

D-Link je spoločnosť zaoberajúca sa vývojom, dizajnom a konečnou výrobou rôznych sieťových zariadení pre firmy a domácnosti, založená v roku 1986 s 21,9% podielom na trhu v oblasti sieťových prvkov. Je lídrom čo sa týka WiFi produktov a to s 33%-ným podielom vo svete. Táto značka je vysoko preferovaná aj slovenskými prevádzkovateľmi internetu. V roku 2007 dosiahla príjmy vyše miliardy USD a dostala sa medzi 100 TOP IT firiem so zastúpením v 64 krajinách.

Microtec[upraviť | upraviť zdroj]

Microtec je firma zaoberajúca sa digitálnym zobrazovaním a spotrebnou elektronikou, založená v roku 1980. V súčasnosti vyrába LCD a plazmové monitory, digitálne kamery, skenery a ďalšie. Jej zariadenia sú využívane tak v domácnostiach, ako aj vo vedeckých inštitúciach a často po nich siahajú aj profesionáli. V mnohých oblastiach sa viackrát stala priekopníkom. Vyrobila prvý plochý skener, prvý 36-bitový plochý skener, prvý skener s využitím technológie USB 2.0 a mnoho ďalších. V digitálne zobrazovacom priemysle má viac než 25-ročnú tradíciu a neraz táto firma udávala smer a tempo vývoja v segmente.

Silicon Integrated Systems[upraviť | upraviť zdroj]

Silicon Integrated Systems je svetoznáma spoločnosť vyrábajúca čipové sady do matičných dosiek pre osobné počítače už od roku 1990. Jej čipy využívajú firmy AMD, Intel a Cyrix.

ZyXEL[upraviť | upraviť zdroj]

ZyXEL sa zaoberá vytváraním najmodernejších typov sieťových prvkov. Spoločnosť bola založená v roku 1989 Dr. Shun-I Chu a jej ročný príjem je v súčasnosti na úrovni 479 miliónov dolárov. Jej produkty zahŕňajú Wi-Fi, Firewally, IP DSLAM, Powerline, PON, tlačové servery a mnohé ďalšie.

Lite-On[upraviť | upraviť zdroj]

Lite-On je celosvetovo známa spoločnosť, ktorá vyrába široký sortiment počítačového príslušenstva ako sú DVD, Blu-ray mechaniky, monitory, ale aj reproduktory.

AU Optronics[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť AU Optronics vznikla v roku 1996 zlúčením firiem Unipac a Acer Display. Pôsobí v oblasti výroby LCD displejov rôznych veľkostí od 3 až po 170 cm. Ročné príjmy dosahuje na úrovni viac než 11 mld. USD a zamestnáva 43 000 zamestnancov po celom svete. Na Slovensku v blízkosti Trenčína stavia novú prevádzku, kde by do roku 2013 malo byť zamestnaných až 3300 osôb. V priebehu troch rokov plánuje v Trenčíne preinvestovať viac než 191,3 mil. €.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Oficiálna webstránka Hinschu Science Park [online]. [Cit. 2010-11-28]. Dostupné online. (po anglicky)