Plavenina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Plavenina je druh erozívneho materiálu, ktorý je unášaný tečúcou vodou. Sú to jemnozrnné častice (rôznej veľkosti a váhy, teda i rôzneho fyzikálneho a chemického zloženia), ktoré sú rozptýlené vo vodných tokoch a vznášajú sa v nich. Ak sa vodný tok spomalí, plavenina sa usadzuje (sedimentuje) alebo ju voda ďalej strháva (vtedy sa označuje ako splavenina).[1] Na rozdiel od splaveniny, ktorá sa posúva pozdĺž dna len pri väčších povodniach, je plavenina trvalou súčasťou vodných tokov.

Plavenina vzniká na základe rôznych erozívnych činností vody a vetra, prípadne iných činiteľov v povodí alebo priamo v koryte vodného toku.[1] Množstvo plaveniny môže ovplyvniť plánovanie vodohospodárskych objektov alebo ich prevádzku. Takisto ukazuje vývoj erozívnych procesov v povodí daného vodného toku. Množstvo plavenín je vyššie v období povodní a spôsobuje mútnosť vody.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b 7. PLAVENINY [online]. 2018, [cit. 2024-05-06]. Dostupné online. Archivované 2022-03-02 z originálu.
  2. JENEIOVÁ, Katarína. Hodnotenie plaveninového režimu na slovenských tokoch [online]. Slovenský hydrometeorologický ústav,, 2021, [cit. 2024-05-06]. Dostupné online. Archivované 2024-05-06 z originálu.