Portál:História

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 1 679 článkov.


Historický portál
Hérodotos
Hérodotos
Leopold von Ranke
Leopold von Ranke

História (zo starogr. ἱστορία historia – „skúmanie, poznanie minulosti“) je reálny proces vývoja ľudskej spoločnosti od najstarších čias až po súčasnosť. Výraz označuje aj spoločenskú vedu zaoberajúcu sa skúmaním a poznávaním minulosti s cieľom poskytnúť pravdivý obraz o dejinách ľudstva.

Historik využíva pri svojom výskume historické metódy, pričom pracuje s historickými prameňmi, ktoré podrobuje kritike a výkladu prostredníctvom pomocných vied historických. Dejepis je aplikovaná historická veda zameraná pre potreby pedagogiky. Prehľad historického bádania sa označuje ako historiografia.

Historický index (28. apríl - 8961 článkov)
? ! 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C Č D Ď E É F G H CH I Í J K L Ľ M N Ň O Ó Ô Ö P Q R S Š Ş T Ť U Ú V W X Y Z Ž
Refreš
16. májupraviť

16. máj


Odporúčaný článokupraviť
Útok sovietskej pechoty v ruinách Stalingradu
Útok sovietskej pechoty v ruinách Stalingradu

Veľká vlastenecká vojna (rus. Великая Отечественная война) alebo tiež bežne označovaná ako východný front, bola dôležitá časť druhej svetovej vojny, ktorá prebiehala najmä vo východnej a strednej Európe. Bojoval v nej Sovietsky zväz proti nacistickému Nemecku a jeho spojencom (Maďarsko, Taliansko, Rumunsko, Fínsko, Slovensko). Názov Veľká vlastenecká vojna sa vžil do povedomia po prejave Josifa Stalina 3. júla 1941.

Veľká vlastenecká vojna sa začala 22. júna 1941 operáciou Barbarossa, ktorá sa skončila odrazením nemeckého útoku na Moskvu. Nemecké vojská sa však preskupili a na jar 1942 začali postupovať juhom ZSSR, ich postup bol zastavený v bitke o Stalingrad. Nasledujúci rok sa hitlerovské vojská pokúsili tretíkrát vybojovať iniciatívu, keď v bitke o Charkov zastavili sovietsky postup od Stalingradu ale v bitke v Kurskom oblúku boli odrazení a začali byť vytláčaní z územia ZSSR. Po operácii Bagration, Visliansko-oderskej operácii a útoku na Berlín, ktoré spôsobili Wehrmachtu ťažké porážky, bola Tretia ríša porazená. Jej zostávajúci vodcovia 8. mája 1945 podpísali úplnú a bezpodmienečnú kapituláciu, čím zároveň ukončili druhú svetovú vojnu v Európe.


Vybraný citátupraviť
To je môj súcit so všetkým minulým, že vidím: je vydané napospas, – je vydané napospas milosti, duchu, šialenstvu každého pokolenia, ktoré príde, a všetko, čo bolo, si vysvetlí ako svoj most!
Mohol by prísť veľký násilnícky vládca, prešibaný netvor, ktorý by svojou milosťou a nemilosťou nútil a prinútil všetko minulé: až by sa mu stalo mostom a predzvesťou, hlásateľom a kikiríkaním.
Je tu však aj druhé nebezpečenstvo a môj druhý súcit: – kto zo spodiny pochádza, toho pamäť siaha po deda, – pri dedovi však prestáva čas.
Aj tým je všetko minulé vydané napospas: lebo by sa raz mohlo stať, že spodina sa stane pánom a v plytkých vodách sa utopí všetok čas.
– Zarathustra v diele Friedricha Nietzscheho Tak vravel Zarathustra (1885), III, „O starých a nových tabuliach“, 11[1]
  1. Citované podľa: Nietzsche, Friedrich (2002), Tak vravel Zarathustra : Kniha pre všetkých a pre nikoho, Bratislava: PhDr. Milan Štefanko – IRIS, str. 144, ISBN 80-89018-28-9 , preklad Rastislav Škoda

Zoznamy
  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty súvisiace s históriou
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému História
Vedeli ste, že...upraviť
Obrázokupraviť
Historický vývoj svetovej populácie
Historický vývoj svetovej populácie
autor: Waldir Pimenta
Graf historického vývoja svetovej populácie od začiatku 10. tisícročia pred Kr. do roku 2000/2001 (spracovaný na základe viacerých zdrojov). Vertikálna os, zobrazujúca počet ľudí, je znázornená ako logaritmická stupnica kvôli lepšej prehľadnosti. Horizontálna, chronologická os je znázornená ako lineárna stupnica.

Najnovšie článkyupraviť

Vyhlásenie vojny Spojeným štátom a Veľkej Británii Slovenskou republikou · Prvá kríza v Taiwanskej úžine · Raquel May · Dámsky mier · Múzeum voskových figurín Madame Tussaudovej · Rusifikácia Ukrajiny · Bombardovanie Bratislavy 21. a 22. februára 1945 · Bombardovanie Devínskej Novej Vsi 6. decembra 1944 · Bombardovanie letiska Nový Dvor 20. septembra 1944 · Afganský konflikt · Ťaženie Sulejmana I. v roku 1529 · Palais de Chaillot · Nálet na piešťanské letisko 18. septembra 1944 · Bitka pri Sluis (1340) · Bohumila Ferenčuhová · Kliatba · Nagyváradský mier · Miroslav Londák · Ľudovít Haan · Ambiorix · Boje pri Prievidzi · Tretia pražská dohoda · Európske náboženské vojny · Druhá pražská dohoda · Francúzske náboženské vojny · Obliehanie Černihivu · Zákon o právnosti konaní súvisiacich s bojom o znovunadobudnutie slobody Čechov a Slovákov · Obliehanie Belehradu (1717) · Prvá pražská dohoda · Tomyris · Pražské dohody · Partizánske rabovanie a vraždy civilistov v Divine · Erna Diez · Fernando Collor de Mello · Mark Rutte · Branislav Manica · Masaker v Hájnikoch · Vašvársky mier · Bitka pri Svätom Gotarde (1664) · Drinopolský mier (1568)

Slovenská históriaupraviť
ĺink=Štátny znak Slovenska
ĺink=Štátny znak Slovenska

Dejiny Slovenska

Pravek
najstarší paleolit · starý paleolit · stredný paleolit · mladý paleolit · neskorý paleolit · mezolit · neolit · eneolit · stará bronzová doba · stredná bronzová doba · mladá a neskorá bronzová doba · halštatská doba
Protohistorické obdobie (včasná doba dejinná)
laténska doba · rímska doba · včasnoslovanské obdobie · Avarský kaganát · Samova ríša
Historické obdobie
Stredovek
Nitrianske kniežatstvo · Veľká Morava · Uhorsko
Novovek (1526 – 1918)
habsburská monarchia · Rakúsko-Uhorsko · formovanie moderného slovenského národa
Moderné dejiny (1918 – súčasnosť)
Prvá česko-slovenská republika · Druhá česko-slovenská republika · Slovenská republika rokov 1939 – 1945 · Československý národný výbor/Dočasné štátne zriadenie · Československá socialistická republika · Česká a Slovenská Federatívna Republika · Slovenská republika


Ďalšie články v kategóriách:

Správcovia portáluupraviť
  • Portál História založil 8. februára 2007 - Wizzard
Potrebujeme aj Tvoju pomoc pri tvorbe a úprave nasledujúcich článkovupraviť
Ostatné portály